Підсолоджувачі небезпечні для тих, хто прагне схуднути

Багато з тих, хто дбає про стан свого здоров’я, намагаючись дотримуватися другого правила аби схуднути за місяць, схильні вживати низькокалорійні підсолоджувачі в якості замінника цукру. Але з’являється все більше наукових доказів того, що ці речовини здатні порушувати обмін речовин.

До такого висновку прийшов Сабьясаки Сен (Sabyasachi Sen), доцент медицини та ендокринології Університету Джорджа Вашингтона (George Washington University), США. Вживання замінників цукру у великій кількості може призвести до збільшення підшкірних жирових відкладень, особливо в осіб з надлишковою масою тіла, стверджують вчені.

С. Сен і його колеги тестували вплив сукралози — відомого низькокалорійного підсолоджувача — на стовбурові клітини, які здатні перетворюватися в зрілі клітини жирової тканини, м’язів, хрящів та кісток.

Сукралоза (трихлоргалактосахароза) — це порівняно новий високоякісний інтенсивний термостабільний підсолоджувач, розроблений англійською фірмою «Tate & Lyle» в 1976 році, який може застосовуватися у великому діапазоні виробництва продуктів — від напоїв до виробів хлібопекарської промисловості. Сукралоза виходить із звичайного цукру і має смакові характеристики подібні цукру.

Для проведення експерименту стовбурові клітини були взяті з жирової тканини людини.

Експеримент із вживанням підсолоджувачів

У ході дослідження вчені поміщали стовбурові клітини на 12 днів у середу, що стимулює утворення жиру, і впливали на них сукралозою в концентрації 0,2 ммоль. Таку концентрацію зазвичай виявляють у крові осіб, які регулярно вживають підсолоджувачі, зокрема при вживанні 4 банок дієтичних підсолоджених напоїв в день.

Після такого впливу вчені виявили підвищену активність генів, які є маркерами продукції жиру і запалення. Вплив високих доз підсолоджувача (1 ммоль) призвело до збільшення накопичення ліпідних крапель в клітинах, зазначили автори дослідження.

Додатковий експеримент

Враховуючи ці дані, дослідники провели додатковий експеримент. Вони проаналізували зразки біопсії черевних жирових відкладень осіб, які низькокалорійні підсолоджувачі (сукралоза, аспартам, ацесульфам калію). У 4 з 8 учасників експерименту відзначали надмірну масу тіла. Вчені виявили порушення транспортуваня глюкози в клітинах і високу активність генів, пов’язаних з виробленням жиру. Для контролю використовували зразки біопсії черевних жирових відкладень, отримані від осіб, що не вживали замінників цукру.

Всі ці відкриття свідчать про порушення регуляції обміну речовин, при якому відбувається зміна клітинних механізмів, в результаті чого збільшується виробництво жиру.

Ці ефекти найбільш очевидні в осіб з надлишковою масою тіла, які вживають низькокалорійні підсолоджувачі, стверджують вчені. Збільшення поглинання глюкози клітинами має важливе значення для пацієнтів з цукровим діабетом і переддіабетичним станом, відзначають автори дослідження.

Для більш детального вивчення цього явища необхідно провести додаткові експерименти.

Отже краще додати в органайзер смартфону список порівняно недорогих продуктів, які обіцяють продуктів, які покращують обмін речовин та майстерно замінюють чіа, креветки і рукколу.

 

Поділися з друзями::
Немає коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *